Vinylplaten en de jacht op zwart goud

De kick van de jacht op vinylplaten en het vinden van pareltjes uit vervlogen tijden.
Met de hete adem van collega schatgravers in je nek.

Frankie says relax…

Tis inmiddels alweer een tijdje geleden, maar normaliter keek ik reikhalzend uit naar de laatste Zaterdag van de maand. Het moment om weer eens door alle platenbakken van de Vinylloods in Dordrecht te snuffelen, schouder aan schouder met al die andere vinylfanaten. Voordat het Coronavirus dit maandelijkse patroon danig verstoorde scoorde ik tijdens een van mijn laatste strooptochten een flinke stapel vinylplaten waaronder een knaller van een klassieker uit het najaar van 1983.
De single Relax van Frankie Goes To Hollywood.

Vijf angry young men uit Liverpool (Holly Johnson, Paul Rutherford, Peter Gill, Mark O’Toole en Jed O’Toole) lieten destijds met hun debuutsingle het puriteinse Engeland op haar grondvesten trillen.

Onverwacht succes

De katalysator voor dit succes was BBC DJ Mike Reid die in een live uitzending de plaat rigoreus in tweeën brak vanwege de uitgesproken homo erotische lyrics.
Reid zei er later over “They are an exciting competent new band, but I just feel the lyrics are overtly obscene“.
Het artwork van de platenhoes en de bijbehorende videoclip werden door menigeen als schokkend ervaren. Kortom veel teveel van het goede voor de oubollige BBC, en dus werd de single simpelweg in de ban gedaan.
Maar…. negatieve publiciteit kan zo ook zijn voordelen hebben 🙂
Het gevolg was namelijk dat de single in de platenzaken niet was aan te slepen en aldus als een komeet naar de top van de hitlijsten schoot en daar de koppositie vijf weken lang bezet hield. Er werd inmiddels ter promotie (om verdere incidenten te voorkomen) een “bravere” versie van de videoclip geschoten.

Trevor Horn

Het was overigens niet de originele opname maar de vierde versie van het nummer dat voor dit daverende succes zorgde.
Als producer Trevor Horn het nummer hoort is hij meteen verkocht, maar hij vind dat het nummer nog meer potentie heeft en bouwt het nummer helemaal opnieuw op rondom de beat van een Linn 2 drummachine. Verder voegt hij een (inmiddels overbekende) voorgeprogrammeerde baslijn toe, met Steve Lipson op Gitaar, Andy Richards op Keyboard en J.J. Jeczalik die zich met een scala aan crazy moves helemaal uitleeft op de Fairlight Synthesizer.

Horn herinnerd zich “They heard it. Holly and Paul immediately started to dance around the controlroom. By the time that Holly sang the vocal at 4 AM, he was totally hyped up, he was crazy, like a Doberman with a rabbit between it’s teeth“.

Lyrics

In het begin liegen de bandleden nog als er gevraagd word naar het verhaal achter de song.
Bassist Mark O’Toole zegt hierover “Everything I said was complete lies. Like when people asked what “Relax” was about when it first came out we used to pretend it was about motivation, but really it was about shagging“…

Zie ook de Categorie Vinyl in de webshop voor de single en meer vinylplaten.

House Of Vintage Memories FGTH


Nieuwste bericht

Volg mij

    

Blijf op de hoogte

House Of Vintage Memories Typewrityer
House Of Vintage Memories Vinyl
House Of Vintage Memories Bottles
House Of Vintage Memories Buttons
House Of Vintage Memories Keys
House of vintage memories globe