Legendarische albums uit ’75

Bob Marley HOVM

De moeite van het beluisteren waard…

10CC – The original soundtrack
Op 5 maart 1975 ligt alweer het derde studio album van de multi getalenteerde boys Graham Gouldman, Eric Stuart, Lol Creme en Kevin Godley in de schappen.
Op deze zwarte schijf staan twee hits. Allereerst word Life is a minestrone op single uitgebracht, wat hun totaal aantal uitgebrachte singles op 7 brengt.
Het nummer word wereldwijd een hit, maar de tweede getrokken single van het album I’m not in love word een een regelrechte monster hit. In de UK, Canada en Ierland beland het nummer op 1, in heel veel andere landen in de top 10. Het kan gek lopen want in eerste instantie verdwijnt het nummer in de prullenbak omdat Godley het nummer regelrechte crap vind.

Eagles – One of these nights
Wederom constante kwaliteit van deze boys.
Het album brengt drie hitsingles voort, te weten One of these nights, Lyin’ eyes en Take it to the limit. Op het nummer Visions doet gitarist Don Felder zelfs een duit in het zakje door de lead vocalen voor zijn rekening te nemen. Het zal de eerste en enige keer zijn.
Glenn Frey en Don Henley zingen samen het duet After the thrill is gone.
Al met al een juweeltje van een plaat.

Bob Marley & the Wailers – Live
Dit album op het label Island Records is de concert registratie van het live optreden dat Bob Marley gaf op 18 Juli 1975 in de Lyceum Ballroom in Londen (West End).
Is de A kant al van een hoog niveau, de B kant is letterlijk legendarisch te noemen met No woman no cry, I shot the sheriff en Get up stand up.
Omdat Peter Tosh en Bunny Wailer inmiddels de band hebben verlaten horen we hier als achtergrond koortje de I Threes. Bestaande uit Bob’s vrouw Rita Marley, Judy Mowatt en Marcia Griffiths

Queen – A night at the opera
Dit album van het rockende Britse viertal herbergt Bohemian Rhapsody een van de aller aller grootste hits uit de pop geschiedenis.
Met de vele tempo wisselingen en mix van muziekstijlen is dit een opera van allure gedistilleerd tot 6 minuten, maar oh man wat je in dat korte tijdsbestek voor je kiezen krijgt is echt top of the bill. Niet voor niets is Bohemian Rhapsody meerdere malen verkozen tot beste nummer ooit.
Maar de plaat heeft nog meer pareltjes zoals Love of my life een mooi ingetogen ballad die bij elk live concert steevast ten gehore werd gebracht. Death on two legs (dedicated to…) waarin oud Queen manager Norman Sheffield verbaal door Mercury aan het kruis genageld word.
En natuurlijk You’re my best friend met die retegave intro en perfecte samenzang.
De titel van het album verwijst naar de gelijknamige film van The Marx Brothers uit 1937, welke zij tussen de opnames van het album door op video bekeken.

Roxy Music – Siren
Het vijfde studio album van Bryan Ferry en consorten met fotomodel Jerry Hall (toenmalige vriendin van Bryan Ferry) poserend als Sirene voor de hoes. Een van hun grootste hits Love is the drug staat op deze klassieker. Met een intro dat zo uit een hoorspel lijkt te komen vermengd met een opkomende pulserende baslijn en nerveuze sax.

Paul Simon – Still crazy after all these years
Alweer het vierde solo album van Paul Simon met louter en alleen zelf geschreven teksten. Alhoewel hij op dit album even herenigd is met zijn voormalige partner in crime Art Garfunkel voor het nummer My little town.
Het album kreeg in 1976 twee Grammy Awards voor Album of the year en Best Male Pop Vocal Performance (een hele mond vol). Naast het titelnummer en het eerder genoemde My little town werden ook 50 Ways to leave your lover en Gone at last dikke hits in Amerika.


Patti Smith – Horses
Als je het hebt over first impressions, man o man dit is er eentje hoor.
Het debuut album van Patti Smith is een juweeltje en heeft het pad geplaveid voor menige punk/new wave band. Uitgebracht in het najaar van 1975 en geproduceerd door John Cale (ex Velvet Underground). De teksten zijn voornamelijk autobiografisch gemixt met wat fantastische denkbeelden. In eerste instantie een bescheiden succes, alhoewel de recensenten lyrisch zijn. Pas veel later kwam de daadwerkelijke erkenning voor het album.


Nieuwste bericht

Volg mij

    

Blijf op de hoogte

House Of Vintage Memories Typewrityer
House Of Vintage Memories Vinyl
House Of Vintage Memories Bottles
House Of Vintage Memories Buttons
House Of Vintage Memories Keys
House of vintage memories globe