1975, een jaar in singles (deel I)

Hitsingles 1975 House Of Vintage Memories

De 10 best verkochte singles…

01 George Baker Selection – Una paloma blanca
Begin ’75 koopt Hans Bouwens van de George Baker Selection een blokfluit en al fluitend komt hij opeens op dit melodietje over een vrolijke vogel.
Een nummertje schrijven over een witte duif in één middag en er vervolgens een dikke vette wereldhit mee scoren. Er zijn denk ik dagen dat het slechter gaat.
Het word de tweede nr 1 hit voor de band.
Het nummer stond in ’75 in meerdere landen hoog in de hitlijsten en haalde zelfs de 26e plaats in Amerika in de Bilboard Hot 100.

02 Kamahl – The elephant song
Geschreven door o.a. Hans van Hemert en als muzikale finale bedoeld voor een TV special over het Wereld Natuur Fonds. De beoogde zanger was Frank Sinatra, maar die bedankte voor de eer. Zodat uiteindelijk de keuze viel op de Australische zanger Kamahl die er vervolgens een
grote hit mee scoorde (gemiste kans Frank). Het nummer gaat overigens over een olifant die de mensheid oproept om te stoppen met het doden van dieren.

03 Roger Clover and Guests – Love is all
Wie kent hem niet, een van de eerste echte videoclips met die zingende kikker.
Wat echter vrij weinig mensen weten is dat de stem van de kikker die van Ronnie James Dio is en niet die van Roger Clover.
Clover is in 1973 uit Deep Purple gestapt en sluit zich aan bij een soloproject van zijn ex collega Jon Lord. Hij besluit een concept album op te nemen en vraagt bevriende muzikanten mee te spelen. De eerste single van het album word Love is all.
Het is de eerste gouden plaat voor Dio. “Roger overhandigde mij de single, maar ik gaf hem meteen terug toen ik zag dat er Roger Clover and Guests op stond, mijn naam werd niet eens genoemd. Ik had wel wat meer respect verwacht.

04 Johnny & Orchesta Rodriquez – Hey mal yo
Een plaatje dat in 2019 opnieuw in opspraak kwam. De muzikanten op de plaat zijn de leden van Tee-Set, en de achtergrond zangeressen Anita Meyer en Patricia Paay, maar das op zich geen schande. Wat echter niet door de beugel kan is dat het nummer destijds onder de naam Johnny & Orchesta Rodriquez werd uitgebracht, maar dat de zangstem op de plaat van de oorspronkelijke zanger Roberto Leal is.
Volstrekt illegale praktijken dus meneer Willem van Kooten!

05 Joey Dyser – 100 years
Het kan gek lopen. Arrangeur en zanger Alberto Gemerts vraagt zijn buurvrouw Josje Duister even een riedeltje in te zingen om zo zijn nieuwe opname apparatuur uit te testen.
Josje zingt het door haar geschreven liedje 100 years. Bij toeval beland deze opname bij platenmaatschappij Delta en zij zien er wel brood in.
Onder het pseudoniem Joey Dyser word het nummer op single uitgebracht en beland vervolgens 3 weken lang op de eerste plaats van de hitlijsten.


06 Barry and Eileen – If you go
In ’75 scoren Alain Barrière en Noëlle Cordier met het nummer Tu T’en Vas een enorme hit.
De Belgische platenproducer Roland Uyttendaele besluit dat er een Engelstalige versie van dit nummer moet komen. Het nummer word uitgevoerd door het in België woonachtige zingende echtpaar Barry en Eileen Corbett. En al gauw staat het op de eerste plaats in zowel Nederland als België. En dat is nou net wat het origineel niet gelukt is.

07 Tammy Wynette – Stand by your man
Mmmm beetje vreemd na 4 keer gescheiden te zijn, verlies je toch een beetje je geloofwaardigheid als je dit nummer blijft vertolken als First Lady of Country Music.
De song werd al in 1968 geschreven en was toen een grote hit in Amerika en Canada.
Pas in ’75 steekt het liedje de oceaan over en word een grote hit in Europa.

08 Status Quo – Roll over lay down (Live)
In 1973 verschijnt het nummer reeds op hun zesde studio album, maar doet echter vrij weinig.
Ondanks de negatieve adviezen van hun inner circle brengen zij als project in ’75 het nummer live uit op een EP en wat denk je, het word een van hun grootste successen.
Waaruit maar weer eens blijkt dat je nooit je hoofd moet laten hangen naar goed bedoelde adviezen, maar je eigen onderbuik gevoel moet volgen.

09 Rod Stewart – Sailing
Niet te geloven maar ook dit nummer is een cover.
Het origineel is van de Sutherland Brothers and Quiver van hun album Lifeboat.
Rod Stewart bewerkt het nummer tot een mierzoete ballad. De bijbehorende videoclip is opgenomen in de havens van New York, en werd later ook een van de eerste getoonde clips in de begintijd van MTV.

10 Labelle – Voulez vous coucher avec moi ce soir? (Lady Marmalade)
De dames Patti LaBelle, Nonah Hendryx en Sarah Dash coveren als Labelle het nummer van de groep Eleventh Hour. En zoals het zo vaak gaat met een cover hebben zij er meer succes mee dan het origineel. Het nummer veroverd de toppositie in de hitlijsten van Amerika, Canada en Nederland. De titel betekend vrij vertaald zoiets als “Wil je met mij naar bed vanavond?
In 2001 worden de dames van Labelle gecoverd door Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya en P!nk voor de film Moulin Rouge. En zij overtreffen op hun beurt weer de eerder behaalde resultaten. Het nummer topt de hitlijsten in elf landen.

Nieuwste bericht

Volg mij

    

Blijf op de hoogte

House Of Vintage Memories Typewrityer
House Of Vintage Memories Vinyl
House Of Vintage Memories Bottles
House Of Vintage Memories Buttons
House Of Vintage Memories Keys
House of vintage memories globe