Oebele is hupsakee

Een Kinderprogramma uit vervlogen tijden…

Ergens in Nederland gelegen aan het riviertje de Oe ligt het Graafschap Oebele, daar is alles net even anders dan in de rest van Nederland.
Want Oebele is hupsakee, Oebele is hupfalderiere, Oebele is jippiejee, Driemaal in de rondte….Olé.

We hebben het over Oebele een langlopende kinderserie van de KRO van 1968 t/m 1971.
Geschreven door het echtpaar Imme Dros en Harrie Geelen omlijst door de muziek van Joop Stokkermans en geregisseerd door Bram van Erkel.
Het is de TV doorbraak voor jonge honden Willem Nijholt (a.k.a. Koen de Graaf) en Wieteke van Dort (a.k.a. Aagje Ritsema) die de boel aan elkaar praten als presentatoren.
Bijgestaan door het Overdonderend Overfraai Oebeler Omroepkoor gespeeld door het Amsterdamse kinderkoor Henk van der Velde.
Ab Hofstee is de postbode van dienst a.k.a. Paulus Post die alle brieven voorleest van de jeugdige kijkers. Naderhand krijgt hij ook nog de belangrijke taak toebedeeld van beheerder van het Oebeler Oudheidkundig Pakhuis voor Lorren en Rariteiten.
Herman Vinck (a.k.a. Augustus Rozegeur) is de burgervader van Oebele en regisseert alle afleveringen vanuit het regiepaviljoen.
Later komen daar Martin Brozius (Udo Treurniet), Marjan Berk (Geesje Zoet) en Riet Wieland Los (Zwaantje Trom) bij.

In aflevering 15 doet Rob de Nijs zijn entree in de serie als stervoetballer Bello Billy Biggelaar. FC Oebele moet een belangrijke wedstrijd spelen tegen landskampioen Feyenoord.
Derhalve wordt Billy Biggelaar voor het record bedrag van 47,50 en een buskaartje ingelijfd bij FC Oebele. En met succes, ze winnen met 3-1 van Feyenoord.

Ik kan mij nog herinneren dat ik languit op mijn buik voor de kijkkast lag en oh wat een wonder de TV zender werd opeens zomaar gekaapt door de OOOH (Oebeler Omroep voor Ontspanning Hoera). Het was 19 Oktober 1968.
De TV omroepster kondigde een saai leerzaam programma aan getiteld Vijftig minuten rondom de tien maar verdween al pratend in een sneeuwend beeld en maakte plaats voor de clandestiene zender van Oebele.
Het saaie programma werd daarmee zogezegd vervangen door een pretprogramma.

De maandelijkse afleveringen speelden zich af rondom het dorpsplein (het zgn pretpleintje).
De inwoners van Oebele waren voornamelijk kinderen en die kwamen dan ook veelvuldig in beeld. Er woonden wel volwassenen in Oebele maar geen ouders.
Oebele was het eerste kinderprogramma van kinderen voor kinderen.

Een keur aan artiesten en sporters vervulden gastrollen in de serie.
Zo kwamen Johan Kaart, André van Duin, Willeke Alberti, Ton Lensink, Aart Staartjes, Lex Goudsmit, Hammy de Beukelaer, Donald Jones, Henk Molenberg, Kees Verkerk, Anton Geesink, de complete selectie van Feyenoord en Luc Lutz onder andere voorbij in de serie.

Met name de liedjes uit de serie gingen een eigen leven leiden en menig liedje werd een hit.
Welkom in Oebele en Oebele is hupsakee zijn slechts enkele voorbeelden.
Hupsakee was het alomvattende woord.
Was Hupsakee er niet geweest dan zouden er heel wat volzinnen nodig zijn om Oebele te omschrijven.
Er zou gesproken moeten worden over het ongedwongene, het regelrechte plezier, het eigentijdse ritme, de herkenbaarheid voor de jonge kijkers etc. etc.
De talloze liedjes werd gebundeld en uitgebracht op maar liefst 4 langspeel platen.
Met name de eerste LP was zeer succesvol en werd derhalve ook bekroond met een Edison.


Vier seizoenen lang met in totaal 31 afleveringen hielden mij op de zaterdagmiddagen aan de buis gekluisterd, maar helaas pindakaas eind 1971 was de koek uiteindelijk op.
Het overgrote deel van de cast keerde gelukkig nog geen maand later in 1972 terug in de gloednieuwe kinderserie “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer” inclusief het voltallige kinderkoor van Henk van der Velde.
Maar dat is weer een ander verhaal…

House Of Vintage Memories Typewrityer
House Of Vintage Memories Vinyl
House Of Vintage Memories Bottles
House Of Vintage Memories Buttons
House Of Vintage Memories Keys
House of vintage memories globe