Steampunk

House Of Vintage Memories Steampunk history

Een Universum op zichzelf…

Hoe en waar is Steampunk nou eigenlijk ontstaan?
Al in het Victoriaanse tijdperk, lang voordat de term Steampunk in April 1987 door auteur K.W. Jeter voor het eerst werd gebezigd, waren er al schrijvers die opereerden in dit subgenre van de fantasy.
Zoals visionair Jules Verne die met zijn verhalen over de Nautilus (de futuristische duikboot van Kapitein Nemo uit 20.000 mijlen onder zee) en de reis naar de Maan al schreef over fantastische nieuwe uitvindingen. In zijn tijd dus nog je reinste scifi, maar in latere tijden werden veel van zijn beschreven fantastische machines ook daadwerkelijk gebouwd.
Ook literaire grootheden zoals H.G. Wells (The Time machine), Mary Shelley (Frankenstein, a Gothic Novel) en Mark Twain (A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court) droegen hun steentje bij. Zij waren dus eigenlijk de ware inspirators van de Steampunk.

Hoe kwam het dat zoveel befaamde auteurs zich destijds al bezig hielden met dit onderwerp?
Het Victoriaanse tijdperk was het begin van de Industriële Revolutie, stoom was de nieuwe krachtbron en sprak tot ieders verbeelding. Stoom was hip en trendy.
Yeah man, the sky was the limit.
Afstanden werden korter door nieuwe uitvindingen, de wereld werd in rap tempo in kaart gebracht door avonturiers en ontdekkingsreizigers. Men was verzot op verhalen over tijdreizen en het ontdekken van vreemde sterrenstelsels. Op alle mogelijke vraagstukken was de wetenschap het ultieme antwoord.

Wordt vervolgd…

Nieuwste bericht

Volg mij

    

Blijf op de hoogte

House Of Vintage Memories Typewrityer
House Of Vintage Memories Vinyl
House Of Vintage Memories Bottles
House Of Vintage Memories Buttons
House Of Vintage Memories Keys
House of vintage memories globe