View-Master een wereld in 3D

Viewmaster HOVM

En opeens kon je plaatjes kijken in 3D…

Het zal omstreeks 1970 zijn geweest toen ik voor het eerst kennis maakte met de View-Master.
Ik kreeg voor mijn verjaardag een GAF kijker model G in een wit met oranje doosje met daarbij de boekjes van Rin Tin Tin, Zorro en Jungle Boek.
Zowel de kijker met doosje en de boekjes zijn nog steeds in mijn bezit.
Als ik die schijfjes aan het bekijken was fantaseerde ik dat ik in een grote bioscoopzaal zat.
Tjeetje wat een haarscherpe beelden en dan die diepte die in die beelden zat.
Ik vond het helemaal geweldig en was helemaal verkocht.

Later bracht ik menige zondag middag door bij Ome Bert, een broer van mijn Opa.
Die had een shitload aan Viewmaster schijfjes, daar maakte ik met deze schijfjes dan verre reizen naar Japan en Amerika, liep ik in 3D over de Chinese muur en langs de 7 wereld wonderen. Bezocht ik steden als Wenen, New York en Brugge.
Ome Bert werkte bij Vroom & Dreesman en kreeg daar een leuke korting op de gehele viewmaster collectie. Dus ook op het populaire gedeelte.
Zo ben ik dan ook in een rap tempo aan een hoop schijfjes gekomen.
Naast de Viewmaster schijfjes had hij ook hele stapels postzegel albums en Verkade verzamel albums. Maar daarover een andere keer…

Geschiedenis.

View-Master is de merknaam en tevens verzamelnaam voor een vernuftig systeem van stereofoto’s.
De Duitse immigrant William Gruber bedacht dit systeem in 1938.
Hij had de stoute schoenen aangetrokken en was vanuit Duitsland vertrokken naar Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden.
In zijn nieuwe woonplaats Portland in de staat Oregon stond ook toevallig een klein fabriekje luisterend naar de naam Sawyer’s.
Zij namen het systeem in productie en de rest is history.

In eerste instantie word het systeem aangewend voor educatieve doeleinden, in de tweede wereldoorlog word het zelfs gebruikt door het Amerikaanse Ministerie van Defensie voor hun opleidingen. Na de oorlog werd VM bekend bij het grote publiek en worden er ook schijven uitgebracht met populaire TV series, bekende landen, toeristische trekpleisters en steden.
En ook in de medische wereld wordt VM gebruikt om de anatomie van het menselijk lichaam t.b.v. medische opleidingen goed in kaart te brengen.

Niets duurt voor eeuwig en zo word in 1966 Sawyer’s overgenomen door de General Anilin and Film Corporation (onder de verzamelaars beter bekend als GAF).
Heden ten dage word het systeem meer gezien als speelgoed en word in die zin dan ook verzameld als nostalgisch speelgoed.
Zeer gewild zijn de boekjes met per beeldje het verhaal en 3 reels met in totaal 21 foto’s.
En dan met name die van nostalgische TV series en films zoals Rin Tin Tin, Zorro, Flipper, Jungle Boek, Bonanza, Batman, Ivanhoe, Lassie, Robin Hood, Thunderbirds en noem ze allemaal maar op.
Deze boekjes verdwenen langzamerhand en rond 1976 maakten deze plaats voor de hangkaarten met 3 schijfjes de zgn. blisters, waardoor voor mij een beetje van de romantiek verloren ging.

Hoe werkt het?

De dia’s zijn gemonteerd in ronde kartonnen schijfjes (reels), 7 paren van 2 stereofoto’s per schijf. Deze reels passen in een stereokijker of projector.
Sinds geruime tijd is het zelfs mogelijk om zelf VM schijven te maken.
Hiervoor zijn speciale camera’s met kleinbeeldfilm voor dia’s op de markt gebracht.
Na het ontwikkelen van de film kunnen de afzonderlijke linker en rechter beelden worden uitgestanst en in de ronde kartonnen schijfjes worden geplaatst.
Nieuwste bericht

Volg mij

    

Blijf op de hoogte

House Of Vintage Memories Typewrityer
House Of Vintage Memories Vinyl
House Of Vintage Memories Bottles
House Of Vintage Memories Buttons
House Of Vintage Memories Keys
House of vintage memories globe