Film noir klassieker…
In 1949 slaan regisseur Carol Reed en schrijver Graham Greene de handen ineen voor het filmproject The Third Man.
Orson Welles, Joseph Cotton, Trevor Howard en Alida Valli nemen de hoofdrollen voor hun rekening. Graham Greene schrijft ter voorbereiding de gelijknamige novelle.
Producer Alexander Korda komt met het idee op de proppen van de settting.
Zijn co producer David O Selznick (Gone with the wind, Rebecca) legt de benodigde som geld op tafel voor de productie van de film.
Tevens zorgt hij voor brede distributie van de film in de USA en levert 2 hoofdrolspelers uit zijn eigen stal, te weten Joseph Cotton en Alida Valli.
Het eindresultaat betreft een meesterlijke Britse film noir over de charismatische schurk Harry Lime.
Het verhaal speelt zich af tegen het decor van de nagenoeg tot de grond toe verwoeste metropool Wenen.
Alleen het alom bekende Riesenrad uit 1897 staat nog fier overeind in het Wiener Prater.
De kapot geschoten stad is onder vier geallieerde mogendheden verdeeld, te weten Amerika, Engeland, Frankrijk en Rusland.
Hoofdpersoon schrijver Holly Martins is op verzoek van zijn mattie Harry Lime afgereisd naar Wenen, omdat deze hem een job heeft aangeboden.
Ter plekke aangekomen verneemt hij dat Lime na een ongeluk de pijp aan Maarten heeft gegeven en is nog juist op tijd om z’n begrafenis bij te wonen.
Maar gaandeweg het verhaal komt Holly er achter dat Harry zijn eigen dood in scene heeft gezet en een gewetenloze schurk blijkt te zijn. Puur voor eigen gewin is Harry verwikkelt in allerlei duistere zaakjes. Met name de handel in penicilline alwaar een groot gebrek aan is ontstaan.
De ontknoping van het verhaal vind plaats tijdens een wilde achtervolging door de riolen van Wenen.
De film is vermaard vanwege de cinematografische spitsvondigheden zoals de formidabele belichting, ongebruikelijke camerastandpunten en surrealistische schaduw shots.
Heden ten dage wordt The Third man nog altijd meedere keren per week vertoont in een Weense bioscoop en kan je een bezoek brengen aan de riolen van Wenen.
Er is zelfs een heus filmmuseum in Wenen gewijd aan deze film, gelegen aan de Pressgasse 25.
Als we het hebben over iconische filmmuziek mag zeker de pakkende filmtune niet onbesproken blijven. De opening credits zijn vermaard wanneer Holly Martins met de trein in Wenen arriveert onder de muzikale omlijsting van het titelnummer.
Anton Karas schreef en speelde de zogenaamde Harry Lime Theme op zijn citer naar de hoogste regionen van de Bilboard Hot 100.
Van 29 april 1950 tot aan 15 juli 1950 stond het nummer daar op eenzame hoogte op nr. 1.
Het nummer werd een ongekende rage en talloze malen gecoverd…