1983, welke films waren hot en welke not

Wat was er te zien in de bioscopen?

Return of the Jedi

Chronologisch gezien het zesde deel in de Star Wars Saga, maar in werkelijkheid het derde deel dat verfilmd werd (pas in 1999 zou er verder worden gesleuteld aan de Saga).
Een van de vier producenten is George Lucas.
Wat begint als een actie om Han Solo te bevrijden uit de klauwen van Jabba de Hutt, ontaard in een confrontatie tussen Luke Skywalker met Darth Vader en Keizer Palpatine.
Darth Vader blijkt de vader van Luke te zijn en Prinses Leia zijn tweeling zus.
Regie: Richard Marquand. Cast: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher.

Flashdance

Herbergt twee grote hits, Flashdance (What a feeling) van Irene Cara en Maniac van Michael Sembello en filmmuziek van Giorgio Moroder.
In deze film volgen we een aantal jongeren die hun dromen nastreven.
Een van hun is Alexandra “Alex” Owens (een rol van Jennifer Beals) die probeert tussen haar werkzaamheden als arbeider in een staalfabriek auditie te doen om een plek te bemachtigen bij een vooraanstaande dansopleiding.
Regie: Adrian Lyne. Cast: Jennifer Beals, Michael Nouri.

Trading placesEddy Murphy in zijn tweede grote rol na 48 Hours.
Deze film van John Landis draait om een weddenschap tussen twee steenrijke broers of de omstandigheden iemand succesvol maken, of dat het aan de kwaliteiten van die persoon zelf ligt. De inzet van deze weddenschap is 1 dollar.
Ze plaatsen een zwerver in een bevoorrechte positie en omgekeerd maken ze van een gerespecteerde medewerker een zwerver. Met alle gevolgen van dien…
Regie: John Landis. Cast: Dan Aykroyd, Eddie Murphy, Ralph Bellamy, Don Ameche, Denholm Elliott, Jamie Lee Curtis.

Als je begrijpt wat ik bedoel

Avondvullende tekenfilm met als inspiratie het verhaal De zwelbast uit 1957 en het Wonder ei uit 1942 van Marten Toonder. Producent Rob Houwer. De tekenfilm vertelt het verhaal van een rood gestippelt drakenei dat in de nacht van Vrijdag de 13e is achtergelaten door een draak bij slot Bommelstein. Het ei bevat een klein draakje dat door heer Bommel Zwelgje word gedoopt.
Het draakje blijkt echter een zwelbast te zijn, een draak die uit zijn jasje groeit als hij kwaad of blij is, maar krimpt als hij verdrietig of bang is. Met alle gevolgen van dien…
Regie: Harrie Geelen, Bjorn Frank Jensen, Bert Kroon.

Merry Christmas Mr Lawrence

Ook wel bekend onder de titel Furyo. Is een Japans/Amerikaanse speelfilm gebaseerd op de roman The seed and the sower uit 1963. Het verhaal gaat over een Japans krijgsgevangen kamp met Britse, Australische en Nederlandse militairen die door de Japanse soldaten worden gekleineerd en gemarteld. De jonge kampcommandant Yonoi voelt zich aangetrokken tot de gevangene Jack Celliers en weet zich geen raad met zijn gevoelens.
De song Forbidden colours uit de film door David Sylvian en Riuichi Sakamoto werd een bescheiden hit.
Regie: Nagisa Oshima. Cast: David Bowie, Riuichi Sakamoto, Tom Conti, Jack Thompson, Yuya Ushida, Takeshi Kitano.

Scarface

Remake van de film uit 1932 met een iets andere plot, naar een scenario van Oliver Stone.
We zien Al Pacino in een van zijn beste rollen over de rise and fall van Cubaanse bad guy Tony Montana. Was indertijd een controversiele film vanwege het expliciete geweld, grof taalgebruik en het feit dat alle Cubanen als drugsbaronnen en criminelen worden weggezet.
Michelle Pfeiffer speelt het liefje van Tony.
Regie: Brian de Palma. Cast: Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer, Mary Elizabeth Mastrantonio, Robert Loggia, F. Murray Abraham.


The Osterman Weekend

Laatste film van meester regisseur Sam Peckinpah naar het boek van Robert Ludlum.
Tijdens de koude oorlog word de veelbesproken TV Journalist John Tanner benaderd door de CIA en ervan overtuigd dat zijn drie beste vrienden Sovjet agenten zijn en een bedreiging voor de veiligheid van de United States. De CIA wil dat het weekendje dat hij bij hem thuis gepland heeft gewoon doorgaat, maar dat hij daarbij de Sovjet agenten ontmaskerd.
Daarvoor word zijn huis vol gestouwt met allerlei afluister apparatuur en camera’s.
Maar wat doe je als het er echt op aankomt, verraad je dan je vrienden of je land?…
Regie: Sam Peckinpah. Cast: Rutger Hauer, John Hurt, Burt Lancaster, Dennis Hopper, Meg Foster, Craig T. Nelson, Chris Sarandon

The right stuff

Vertelt het historische verhaal van de eerste Amerikaanse Astronauten de zogenaamde “The Mercury Seven” en de beginjaren van de ruimtevaart.
Gebaseerd op de gelijknamige roman van Tom Wolfe.
De film won 4 Oscars en is gek genoeg nooit te zien geweest in de Nederlandse bioscopen.
Regie: Philip Kaufman. Cast: Sam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, Dennis Quaid, Fred Ward, Barbara Hershey, Lance Henriksen.

Never say never again

Sean Connery kruipt voor het eerst sinds 12 jaar (Diamonds are forever) weer in de rol van James Bond. De titel van de film verwijst naar zijn uitspraak dat hij de rol van Bond nooit meer zou vertolken. Het is een remake van de film Thunderball waarin hij in 1965 ook de hoofdrol voor zijn rekening nam.
Het verhaal gaat over de roof van twee nucleaire kernkoppen door misdaadorganisatie SPECTRE waarmee zij de overheden willen chanteren.
Destijds had deze film heel wat gedoe tot gevolg na een juridisch gevecht over de filmrechten.
Kwam in het zelfde jaar uit als de reguliere Bondfilm met Roger Moore, maar was van een hardere toon.
Regie: Irvin Kershner. Cast: Sean Connery, Kim Basinger, Klaus Maria Brandauer, Edward Fox, Barbara Carrera, Alec McCowen.

Monty Pythons The meaning of life

Zoals je mag verwachten van het team een absurde film met hilarische sketches en liedjes, zoals de Sperm song met de oneliner Every sperm is sacred.
Uiteindelijk krijg je na een lange verhandeling een antwoord op de zin van het leven, en die is?
Probeer aardig voor elkaar te zijn, vermijd ongezond eten, lees af en toe een goed boek, zorg voor wat lichaamsbeweging, probeer in vrede en harmonie te leven met mensen van alle volken en naties.
Regie: Terry Jones/Terry Gilliam. Cast: Graham Chapman, Joh Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin.

The Outsiders

Film over een groep jongeren aan de zelfkant van de maatschappij en de rivaliteit met de beter gesitueerde jongeren uit de stad, wat uiteindelijk ontaard in een bende oorlog.
De film werd gemaakt met een shitload aan jonge nog niet gearriveerde acteurs, naast een aantal oudere vakgenoten. Naar de roman van S.E. Hilton.
Regie: Francis Ford Coppola. Cast: C. Thomas Howell, Matt Dillon, Ralph Macchio, Patrick Swayze, Rob Lowe, Emilio Estevez, Tom Cruise, Diane Lane, Leif Garrett, Tom Waits.

Nieuwste bericht

Volg mij

    

Blijf op de hoogte

House Of Vintage Memories Typewrityer
House Of Vintage Memories Vinyl
House Of Vintage Memories Bottles
House Of Vintage Memories Buttons
House Of Vintage Memories Keys
House of vintage memories globe