Krakeling vs sloopkogel

Zaterdag 2 Januari 1965

Het is niet alleen de dag dat de allereerste Nederlandse Top 40 het levenslicht ziet.
Een jong stel in Amsterdam betrekt namelijk zonder huurcontract een van de vele leegstaande woningen aan de Generaal Vetterstraat en schrijven met deze actie heuse kraakgeschiedenis.De gehele straat is al rijp voor de sloophamer, maar voor de oorspronkelijke bewoners is de
Gemeente Amsterdam echter nog naarstig op zoek naar een passende woning.
Dit blijkt in de praktijk echter best wel een tijdrovende klus te zijn, daardoor kan er nog niet gesloopt worden ook al staat er al het nodige leeg.
Rechtenstudent Jan van Hoften (23 jaar oud) en zijn kersverse echtgenote Bibiche (19 lentes jong) tikken een ruitje in op nr. 33 en droppen daar een bed.
Want als er eenmaal een bed staat kan je niet zo maar uit een woning gezet worden, dat staat te boek als huisvredebreuk. Toch wel verrekte handig zo’n rechtenstudie heh Jan?

Nu gebeurt het in die dagen wel vaker dat jongeren illegaal een woning betrekken, er is namelijk een gigagrote woningnood in de steden.
Maar dit keer duikt de schrijvende pers er, als vliegen op een vers gedraaide drol, boven op.
Een keur aan dagbladen en … de Telegraaf doen er verslag van.
“Ze verwachten dat ze er voorlopig wel kunnen blijven bivakkeren” wordt er geschreven, en das nie geheel zonder gevolgen zo blijkt.
Al snel hebben nog eens acht jong gehuwde stelletjes in dezelfde straat een woning gekraakt.

Op miraculeuze wijze verschijnen er her en der in de straat opeens energieke slopers die de nog niet gekraakte percelen met de benodigde expertise al ras omtoveren in serieus onbewoonbare krotten.
De Gemeente Amsterdam vaardigt tevens een ultimatum uit, op vrijdag 8 Januari moeten de illegale bewoners het veld geruimd hebben, anders legt oom Agent hun de knuppel in de nek.
Een aantal krakers besluit af te wachten, anderen kiezen eieren voor hun geld en druipen
snel af.
Op het moment suprême krijgt het restantje van de krakers toch nog enkele dagen uitstel,
maar dan gooien ook zij de handdoek in de ring.

En Jan en Bibiche?
Die laan zich ech nie gek maken en betrekken doodleuk, een andere onbewoonbaar verklaarde woning een paar blokken verder op aan de Kattenburg….

Nieuwste bericht

Volg mij

    

Blijf op de hoogte

House Of Vintage Memories Typewrityer
House Of Vintage Memories Vinyl
House Of Vintage Memories Bottles
House Of Vintage Memories Buttons
House Of Vintage Memories Keys
House of vintage memories globe