Wat gebeurde er nou eigenlijk allemaal in 2002?

Kroonprins Wim Lex stapt op 2 februari in het huwelijksbootje met de Argetijnse schone Maxima Zorrequieta. Zonder aanwezigheid van haar familie, derhalve steekt bandoneonspeler Carel Kraayenhof haar een hart onder de riem met zijn vertolking van Adios Nonino.
Geen idee of deze vertolking goed of slecht is, maar Maxima moet er in elk geval flink van janken.


Op 9 Januari overlijd fotograaf Paul Huf op 77 jarige leeftijd.
Hij is jarenlang het boegbeeld voor de Nederlanse fotografie scene.
De decennia lang lopende reclamecampagne van het biermerk Grolsch onder de noemer Vakmanschap is meesterschap is bijvoorbeeld van zijn hand.

Na de girale invoering van de Euro als wettelijk betaalmiddel in de Europese Unie wordt deze nu ook chartaal, dus voor het echie ingevoerd in 12 van de 15 lidstaten.
Engeland, Denemarken en Zweden doen niet mee en behouden hun eigen valuta.
Nederland is het eerste land in Europa waar niet meer met de oude munteenheid betaald kan worden.


Op 1 april (geen grap) legaliseert Nederland Euthanasie als enige land in de hele wereld.


Tijdens de gemeenteraads verkiezingen in Nederland, wint de Leefbaar partij overal terrein.
In Rotterdam boekt Pim Fortuyn een aanzienlijke winst met zijn Leefbaar Rotterdam.
Na de breuk met Leefbaar Nederland kondigt Pim Fortuyn 1 dag later aan met zijn eigen partij Lijst Pim Fortuyn (LPF) deel te nemen aan de Tweede Kamer verkiezingen.
Op 6 Mei na een radio interview met Ruud de Wild word hij op de parkeerplaats van het Mediapark dood geschoten door Volkert van der Graaf.
Negen dagen later vinden de Tweede Kamer verkiezingen plaats, Pim Fortuyn staat dan nog op de stembiljetten als lijsttrekker van de LPF.
Er worden 1.358.942 stemmen op hem uitgebracht.
De LPF behaalt een verpletterende overwinning en dendert als nieuwkomer met 26 zetels de Tweede Kamer binnen. En word daarmee de een na grootste politieke partij van Nederland.
De drie grootste partijen CDA, LPF en VVD bereiken een regeerakkoord.
Het kabinet Balkenende I is echter geen lang leven beschoren, na 87 dagen regeren en bakkeleien valt voortijdig het doek.

2002 gaat de boeken in als een jaar waarin er op de kijkbuis niet veel nieuws onder de zon was.
Het Huwelijk van Wim Lex en Maxima, de begrafenis van Pim Fortuyn en Prins Claus, en natuurlijk de start van Idols wat de doodsteek was voor Hennie Huismans’ Soundmixshow.
Verder bij BNN Je zal het maar hebben met Patrick Lodiers.


In Engeland overlijd Elizabeth Bowes – Lyon in de volksmond de Queen Mum (Vrouw van koning George VI en moeder van koningin Elisabeth II) op 101 jarige leeftijd.


Ajax word kampioen van de Eredivisie en wint de KNVB beker over seizoen 2001/2002.
FC Zwolle wint de Gouden Gids divisie en keert na 13 jaar terug in de Eredivisie.
Sparta degradeert uit de Eredivisie, tot dat moment waren Sparta, Ajax, Feyenoord en PSV de enige clubs die sinds de oprichting van het betaald voetbal altijd in de Eredivisie gespeeld hebben.
Feyenoord wint de UEFA cup door Borussia Dortmund in de finale in de Kuip met 3-2 naar huis te sturen. Real Madrid verslaat Bayer 04 Leverkusen met 2 – 1 en wint daarmee de Champions League. Real Madrid wint tevens de Supercup door Feyenoord met 3 – 1 te verslaan.
De finale van het WK voetbal (17e editie) word gewonnen door Brazilië, Duitsland word met
2-0 verslagen. Nederland deed deze editie niet mee om de knikkers.


Tijdens de 19e Olympische Winterspelen treden 78 landen aan om met elkaar te wedijveren in Salt Lake City om de fel begeerde Olympische plakken te bemachtigen.


Op 6 juli gaan 189 renners verdeeld over 21 ploegen van start in de Tour de France.
De Texaan Lance Armstrong is de uiteindelijke winnaar van de toer der toeren. Veel later in 2012 blijk dat hij doping heeft gebruikt en word hij geschrapt als winnaar.
Er word geen nieuwe winnaar aangewezen.
De Italiaan Michele Bartoli wint de Amstel Gold race.

Op Wimbledon blijken Lleyton Hewitt bij de mannen en Serena Williams bij de vrouwen te sterk voor de competitie.

De broertjes Elco en Dennis van der Geest pakken beiden goud tijdens de Europese Judo kampioenschappen in Maribor, Slovenië.

Michael Schumacher is de big man in de Formule 1, al na 11 van de 17 races is hij niet meer in te halen en dus kampioen.2002 is een spiegeljaar, het vorige spiegeljaar was 1991, het volgende 2112.
Maar het jaar 2002 bevat ook een tijdpalindroom, een palindroom oftewel keerwoord geeft het zelfde resultaat als je het van links naar rechts leest en vice versa.
20-02-2002 om 20:02 uur
Het gat in de ozonlaag was sinds de ontdekking er van in 1985, nog nooit zo klein.


In Landgraaf gaat het weer los op Pinkpop van 18 – 20 Mei. Gedurende drie dagen staan o.a. Bush, Heather Nova, Racoon, Di-Rect, Alien Ant Farm, Faithless, Daryll-Ann, System of a Down, Jewel, Kane, Muse en Lenny Kravitz in de line up met als finale uitsmijter de jongens van Rammstein.
John Entwistle, bassist van The Who, overlijd op 57 jarige leeftijd aan een combinatie van Cocaine en een zwak hart.

Het kabinet Kok II sneuvelt na het vernietigende rapport over Sebrenica.
De moslim enclave die onder toezicht stond van Dutchbat, bij de val van de enclave worden circa 7.000 mensen vermoord door Bosnisch-Servische milities. Dutchbat had dit mogelijk kunnen voorkomen maar stapelde de ene op de andere fout.
Op 19 April word in Groningen het dorpje Marnehuizen geopend, het heeft alle faciliteiten winkels, huizen een treinstation maar… geen inwoners.
Het is namelijk een militair oefendorp, waar soldaten getraind kunnen worden in een stedelijke omgeving. De bouw ervan koste 14 miljoen euro.
Prins Claus overlijd aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson in combinatie met een longontsteking.
De gebroeders van Toor, a.k.a. Bassie en Adriaan geven aan een punt achter hun carriere te zetten.

In Moskou gijzelen Tsjetsjeense rebellen 900 bezoekers van een theater, het leger ontzet 2 dagen later het gebouw. Daarbij komen 128 mensen om het leven.
Op 10 Januari stappen 7 mensen in de New Yorkse metro zonder broek het treinstel binnen onder het mom van de No pants subway ride. Inmiddels is het een traditie in 2010 deden al meer dan 44 landen mee.
Op 28 Januari 2002 legt schrijfster Astrid Lingren haar hoofd neer.
Zij is de bedenkster en schrijfster van Pippilotta Victualia Rolgordyna Kruizemunta Efraïms dochter Langkous a.k.a. Pippi Langkous die met haar aapje Meneer Nilsson en Paard Witje woont in Villa Kakelbont.
Wie had kunnen weten dat het simpele verhaaltje, dat Astrid bedacht voor haar dochter Karin als verhaaltje voor het slapen gaan, zo’n doorslaand succes zou worden.
Haar boeken zijn vertaald in 90 talen in 100 landen.
27-03 sterfdag Dudley Moore (acteur en muzikant) en van Billy Wilder (regisseur van o.a. Some like it hot).
De Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt word door guerillabweging FARC ontvoerd. Ze zal pas na 6 jaar weer vrij komen door een bevrijdingsactie.
George W. Bush en Vladimir Poetin ondertekenen een ontwapeningsakkoord.

Nieuwste bericht

Volg mij

    

Blijf op de hoogte

House Of Vintage Memories Typewrityer
House Of Vintage Memories Vinyl
House Of Vintage Memories Bottles
House Of Vintage Memories Buttons
House Of Vintage Memories Keys
House of vintage memories globe