Wat gebeurde er eigenlijk nou allemaal in 1975

75 HOVM

What’s up, ’75 in een notendop…

Jan Pelleboer doet het weer vanuit Paterswolde, maar of we daar nou zo blij mee moeten zijn?
Tijdens de zinderende tropische zomer van ’75 kan je op de motorkap van je wagen een omeletje bakken. Van 29 Juli tot en met 15 Augustus vallen de spreekwoordelijke mussen bij bosjes dood van het dak gedurende een hittegolf van bijna 3 weken.

Joop den Uyl staat aan het roer als onze premier en de eerste paal voor de nieuwe stad Almere word de grond in gejaagd.
Loes Haasdijk doet ons elke avond om 8 uur verslag van het laatste nieuws.
PSV is landskampioen en FC Den Haag gaat aan de haal met de KNVB beker.

We eten Melba Toast met roompaté en chutney, fonduen er lustig op los en drinken daarbij sloten Spaanse Sangria. De Wimpy burgers (in de gelijknamige restaurants) zijn niet aan te slepen. De Wimpy keten is op dat moment het toon aangevende fastfood restaurant in de lage landen.

De extravagante jasjurken van mode ontwerpster Fong Leng zijn zeer gewild, en we dragen strakke broeken die uitlopen in wijde pijpen. Verder dicteren spencers, ruitmotieven, felle primaire kleuren, plateauzolen met blokhakken en bloezen met vervaarlijke puntkragen het modebeeld.

Onze kids maken voor het eerst kennis met het onverwoestbare Playmobil en Monchichi aapjes. De ouderen ontdekken de Betamax videorecorder en het Atari tennisspel Pong kan voor het eerst met een spelcomputer console gespeeld worden via de TV.
Kung Fu is helemaal hot, mede dankzij de gelijknamige TV serie met David Carradine.
Mode woorden zijn Kek en Groovy.


Zuid Molukse jongeren kapen een trein bij het Drentse Wijster en gijzelen om hun eisen (een Vrije Molukse Republiek) kracht bij te zetten ook meteen maar efkes het personeel van het Indonesisch Consulaat te Amsterdam.
In 1950 hadden zo’n 12.000 Ambonese KNIL militairen zich met hun gezinnen in Nederland gevestigd in afwachting van betere tijden in Indonesië, maar die waren helaas voor hen nooit gekomen.
Tot overmaat van ramp probeert een derde groep Zuid Molukse jongeren Koningin Juliana te ontvoeren, maar daar word door een tip gelukkig een stokje voor gestoken.


Suriname zet de eerste wankele stapjes op eigen benen en word een onafhankelijke Republiek.
Teach-Inn verdedigt met verve lands eer tijdens het Eurovisie Songfestival te Stockholm en geven met hun uitvoering van Ding a dong The Shadows uit de UK het nakijken.
Vagebond Swiebertje vind het na 15 jaar wel welletjes en hangt zijn knapzak aan de wilgen, hij neemt in de laatste uitzending afscheid van de cast en de kijkbuis kids en vertrekt met de noorderzon naar Canada.
Andere TV favo’s van de kids zijn Ren je rot, de Film van Ome Willem, Peppi en Kokki, Pippi Langkous en Calimero. De ouderen kijken naar De man van zes miljoen, Kojak, AVRO’s Wiekent kwis met de beroemde marmotten race (wat eigenlijk cavia’s waren) en All in the family met brombeer Archie Bunker en z’n vrouw Edith.
Loeki de Leeuw schittert in de reclameblokken met zijn kreet asjemenou.


Prinses Christina trouwt met haar grote liefde Jorge Guillermo.
Auto rijden zal vanaf nu nooit meer het zelfde zijn, want per 1 Juni zijn veiligheidsgordels op de voorste zitplaatsen verplicht. Veilig Verkeer Nederland roept Autogordels vast en zeker.
En het word nog veiliger op straat want ook de bromfiets helm is verplicht.
In het Rijksmuseum bewerkt een bezoeker in een vlaag van verstandsverbijstering het monumentale Rembrandt doek De Nachtwacht met een mes.
De jeugdbladen Pep en Sjors gaan samen een relatie aan waaruit het nieuwe stripblad Eppo word geboren, waarmee een hele nieuwe generatie striplezers opgroeit.

Het is niet alleen een tropische zomer, maar ook de zomer van een witte haai luisterend naar de naam Jaws.
Het flinter dunne verhaal van Peter Benchley over een uit de kluiten gewassen witte mensenhaai die badgasten opsmikkelt als ze er even geen erg in hebben domineert het witte doek in de vaderlandse bioscopen en breekt alle records.

Voor de strip liefhebbers onder ons kwamen er wat leuke albums uit in ’75
Luc Orient: Het legioen der verdoemde engelen. 24 uur voor de planeet Aarde.
Comanche: De hemel is rood boven Laramie.
Lefranc: De giftige sneeuw.
Bruno Brazil: Kaaimannen in het rijstveld.

Voor de wat serieuzere lezers brengt W.F. Hermans zijn sarcastische sleutelroman Onder Professoren uit bij uitgeverij de Bezige Bij waarmee hij verbaal wraak neemt op de afgunstige docenten en hoogleraren aan de Universiteit van Groningen.
Bij de zelfde uitgeverij brengt Harry Mulisch de psychologische roman Twee vrouwen ten tonele. Een fatale liefdesgeschiedenis, verfilmd in 1979 door cineast George Sluizer.

Ondertussen in het buitenland…


In Amerika word op een z0lderkamertje het dan nog onbekende software bedrijfje Microsoft opgericht door Bill Gates en Paul Allen.
De nieuwe serie Starsky and Hutch word daar voor het eerst uitgezonden.
Andy Warhol publiceert zijn boek The philosophy of Andy Warhol halverwege ’75.
De mediamanipulator laat dit, slim als hij is, samenvallen met het door hem geregisseerde interview met de zoon van President Ford in het witte huis.
Het interview doet flink wat stof opwaaien. Interviewster Bianca Jagger laat zich in een uitdagende pose met Ford Jr. fotograferen.
In de UK word Charlie Chaplin geridderd door Koningin Elisabeth en Margaret Thatcher de nieuwe leider van de conservatieve partij.
John Cleese verovert het land met zijn Fawlty Towers.
In Spanje bestijgt Juan Carlos de troon na de dood van dictator Franco.
Keizer Haile Selassie van Ethiopië overlijd onder verdachte omstandigheden.
In Frankrijk rolt de laatste Citroën DS (Snoek) van de band en de Vietnam oorlog eindigt.
En we lopen met 4 miljard wereldburgers rond op deze aardkloot.

Sport.


Bayern München wint de Europacup I, Dynamo Kiev de Europacup II.
Borussia Mönchengladbach mag de UEFA cup mee naar huis nemen.
Bernard Thévenet is de snelste gast op de pedalen en schrijft de Tour de France op zijn conto.
Op de courts van Wimbledon zijn Arthur Ashe en Billy Jean King respectievelijk de besten bij de heren en de dames.
Zweden elimineert alle competitie en pakt de Davis Cup.
De door de media tot grote hoogte opgeklopte bokswedstrijd Thrilla in Manilla word gewonnen door Muhammed Ali. Joe Frazier bijt na 14 rondes middels een technische knock out in het stof…

Nieuwste bericht

Volg mij

    

Blijf op de hoogte

House Of Vintage Memories Typewrityer
House Of Vintage Memories Vinyl
House Of Vintage Memories Bottles
House Of Vintage Memories Buttons
House Of Vintage Memories Keys
House of vintage memories globe