Doorbraak in Engeland.
Zoals reeds vermeld in de vorige blog, worden Simon en Marijke dus “ontdekt” door fotograaf Karl Ferris. Hij stuurt zijn fotoreportage van het talentvolle duo en hun psychedelische outfits op naar The Times. Na publicatie van de foto’s gaat het echt helemaal los in Londen.
Derhalve reizen Simon en Marijke af naar Londen, waar het voor hun allemaal gaat gebeuren.
Ze ontwerpen een illustratie voor een concertprogramma in het Saville Theatre van Brian Epstein in Covent Garden.
Dit opent de spreekwoordelijke deur naar andere opdrachten in de muziekbizz.
En tijdens de summer of love gaat het in 1967 voor Simon en Marijke lopen. Zij hebben inmiddels hun gelederen versterkt met Josje Leeger en het echtpaar Barry en Yosha Finch. Gezamenlijk richten zij het kunstenaars collectief The Fool op, waarvan ook Karl Ferris deel uitmaakt.
Ze ontwerpen kleding voor Procol Harum, The Hollies, Cream en The Move.
En LP hoezen voor The Move The Incredible String Band en Boudewijn de Groot.
Robert Stigwood, de manager van Cream, geeft hun de opdracht om de Gibson SG van Eric Clapton te beschilderen. Evenals Jack Bruce’s Fenderbass VI en de drumkit van Ginger Baker.
Na al deze wapenfeiten kon het natuurlijk niet uitblijven.
De Beatles, op dat moment de meest succesvolle Band ter wereld, willen dolgraag met deze jonge getalenteerde honden samenwerken.
En dus staan John Lennon en Paul McCartney op een goeie dag ergens in ’67 op de stoep in de Londense wijk Bayswater bij Simon en Marijke.
Ze zijn helemaal weg van The Wonderwall, een combi van een kast en een buste tegen een achtergrond van een gewelfde muur. Het geheel is beschilderd op de zo karakteristeke wijze van The Fool.
John Lennon kijkt er naar en verzucht “I love it, I wanna live in it”
Later die avond legt Marijke de Tarotkaarten voor Paul, wat voor hem de inspiratiebron is voor het schrijven van The Fool on the hill.
Er is sprake van een echte klik en al snel komen de opdrachten binnen.
Ze ontwerpen de kleding voor de TV uitzending van All you need is love en het I am the Walrus segment van de TV film Magical mystery tour.
Ze beschilderen John Lennon’s piano en een van zijn akoestische gitaren, de Austin Mini en meerdere gitaren van George Harrison.
Tevens word een drie verdiepingen tellende muurschildering gemaakt voor de gevel van The Beatles Apple Boutique in Bakerstreet.
Helaas blijft dit giga kunstwerk niet behouden, enkele maanden na dato word de gevel in opdracht van de overheid overgeschilderd vanwege protesten van omliggende winkels.
In 1968 verlegd The Fool zijn werkterrein naar de States en zij creëren aldaar de grootste muurschildering ter wereld. Op verzoek van producer Michael Butler beschilderen zij de gevel van het Aquarius Theatre in L.A. voor de productie van de Broadway Musical Hair.
In dat zelfde jaar brengen zij onder de naam The Fool een gelijknamig album uit, geproduceerd door niemand minder dan Graham Nash.
Het betreft een album in psychedelische folkstijl.
Ook in San Francisco, Seattle en Chicago beschilderd The Fool vervolgens de gevels van de theaters waar de musical Hair word vertoond.
Daarna valt het gezelschap uiteen en keren de meeste leden huiswaarts, naar Amsterdam.
Simon en Marijke gaan verder als Seemon and Marijke en nemen nog een aantal albums op met producers Graham Nash en Booker T. Jones.
In 1972 schopt hun single I saw you het tot alarmschijf en bereikt zelfs een tweede plaats in de vaderlandse hitlijsten.
In 1973 scheiden de wegen van Simon en Marijke zich letterlijk en figuurlijk.
Simon sterft op 81 jarige leeftijd op 28-02-2020, hij heeft dan al enige jaren het syndroom van Korsakov.
Marijke Koger woont en werkt tot op de dag van vandaag nog altijd in L.A.
The Fool (2) (Design collectief uit de Sixties)
Nieuwste bericht
Volg mij