Het vervolg op het beeldverhaal uit 1943, 80 jaar na dato…
Het vervolg op Edgar P. Jacobs’ eerste volledige strip “De U straal” verschijnt tachtig jaar nadat het stripverhaal voor het eerst in het Belgische weekblad Bravo! te bewonderen was.
In eerste instantie word Edgar P. Jacobs, die al sinds 1942 voor Bravo! werkt, gevraagd het stripverhaal van Flash Gordon af te maken.
In bezet België word de invoer van de Amerikaanse strip Flash Gordon namelijk verboden door de Duitse bezetter. Maar ook dit initiatief word uiteindelijk al ras in de kiem gesmoord.
Dan in godsnaam maar een plan C moet de redactie van het blad gedacht hebben.
Derhalve word er aan Jacobs gevraagd om een soortgelijke Belgische strip te ontwikkelen.
En voila de eerste Belgische science fiction strip “le Rayon U” is een feit.
Met de publicatie van “De U straal” neemt de carriere van Jacobs ineens een grote vlucht.
Hergé vind de strip helemaal de bom en vraagt of Jacobs wil helpen met het tekenen van de achtergronden en de inkleuring van de Kuifje albums.
“De U Straal” is een regelrechte voorstudie voor zijn magnum opus, de reeks “Blake en Mortimer” welke in 1946 zijn premiere beleeft in het weekblad TinTin (Kuifje) met deel 1 van “Het geheim van de zwaardvis“.
Jacobs staat naast Hergé als het eerste exemplaar van het weekblad Tin Tin van de persen rolt.
Zoals gezegd dus een voorloper van Blake en Mortimer. Zo is Kapitein Francis Blake een mengsel van hoofdpersonage Lord Calder en stripicoon Flash Gordon.
Zijn maatje Professor Philip Mortimer is een combi van de personages Marduk en Sgt. MacDuff.
In de strip zijn invloeden te vinden die refereren aan tijdsbeelden van toen zoals Flash Gordon, King Kong en de Tweede Wereld Oorlog.
Na publicatie in Bravo! duurt het nog een lange tijd voor het verhaal uiteindelijk als album word uitgebracht, dat zou pas in 1974 gebeuren, nadat het gemoderniseerde verhaal opnieuw is gepubliceerd in het weekblad Kuifje.
Ergens in de late jaren 90 kreeg ik het album in handen als kadootje van een van de Pathologen van het Pathologisch Anatomisch Lab waar ik destijds werkte.
Paul Lauw, een verstrooide professor pur sang (die dan wel weer alle verjaardagen van het personeel uit zijn hoofd kende), vertrouwde het album aan mij toe met daarop een met pen geschreven boodschap, getuige de foto.
Sindsdien prijkt het album in mijn boekenkast als onderdeel van mijn nog altijd uitdijende stripverzameling.
En nu dus acht decennia na de premiere vervolgt het verhaal zijn beloop met het nieuwe deel “De vurige pijl” (La Fleche Ardente). En lezen we de verdere lotgevallen in de eeuwig durende strijd tussen de mogendheden Nolandië en Austradië.
Onder het motto Edgar P. Jacobs is niet dood hij leeft is dit vervolg getekend door Christian Cailleaux en Étienne Schéder met een scenario van Jean Van Hamme.
Allen gepokt en gemazeld als auteurs van meerdere Blake en Mortimer-verhalen.
Het spiksplinternieuwe verhaal wordt in dezelfde klare lijn-stijl en kleurenpalet getekend als het origineel van Jacobs uit 1943…